Tjuren Grellsbo Yucca

 

DSC_0338

Vår äldsta tjur Grellsbo Yucca är en speciell, klok och snäll  tjur. Han bråkar varken med mänskor, kor eller kalvar. Han går snällt upp i släpet när han skall flyttas till en ny hage. Han vet vad som förväntas av honom i alla lägen. Men när det gäller andra yngre tjurar är han ibland tvungen att visa vad som gäller när de själva inte förstår sin plats. När en yngre tjur står och fnyser, blänger, stampar med frambenen, vill stångas och är allmänt otrevlig då är han snabb och effektiv. Det smäller till ordentligt och sedan är det lugnt. Efter det ligger båda tjurarna sida vid sida i halmen och idisslar fridfullt.

Det finns andra tillfällen när han tycker att livet är orättvist och då visar han det på sitt sätt:

DSC_5302
Han gräver och gräver…
DSC_5289
För på andra sidan vägen och stängslet
DSC_5253
Finns hans obetäckta kor med kalvar.
DSC_5332
När han inte gräver står han vid staketet och längtar och stirrar bort mot korna på andra sidan vägen dag efter dag. Det ser som han är alldeles ensam i hagen men så är det inte . Som sällskap har han ett helt gäng betäckta kor. Men de är inte det minsta intressanta i hans ögon.
DSC_5299
Gropen blir djupare och djupare…

När sedan kossorna stallades in för hösten och åkte hem i flera omgångar, sprang han varje gång efter transporten längs med stängslet samtidigt som han jagade kossorna han delade hage med framför sig. Då var de synd om tjuren…Han trodde att de försvann för alltid. Men turen vände. Med den sista transporten fick han själv åka hem och tillbringa resten av hösten rätt sällskap.