Lammskinnsbutiken

Nu har vi äntligen öppnat en liten gårdsbutik på Kambo Gård. Har säljer vi först och främst våra fina lammskinn och fårskinn men det finns också mycket annat att titta på och köpa som läderväskor, garn, lammskinnstofflor och handskar. Kontakta oss om öppettider på 070-7401405 eller info@kambogard.se Hjärtligt välkomna!

Vi skickar gärna lammskinn och bilder samt storlek och pris på lammskinnen om ni inte kan besöka oss. Är du intresserad av ett lammskinn kontakta oss på e-mail adressen info@kambogard.se

Lammskinn från Kambo Gård

Kambo Gård i Björklinge utanför Uppsala är en ekologisk KRAV-certifierad gård som säljer vackra lockiga, silkiga och glansiga lammskinn från leicester- och gotlandsfår. De flesta skinnen är garvade med vegetabiliska garvämnen men det finns också tvättbara skinn. Vår fåravel är i första hand  inriktad på att ge fina lammskinn.

När du köper ett skinn av oss får du en unik, exklusiv och hållbar produkt att ha glädje av i många år. Du bidrar också till det öppna landskapet och den biologiska mångfalden.

Just nu har vi ett stort urval lammskinn.

DSC_0056

DSC_1136

DSC_0152

Grå och vita lammskinn av finaste kvalité

Just nu har vi ett stort urval av skinn till försäljning.

Lammskinnen finns i gråskalans alla nyanser, från ljust silverfärgade till mörkaste grått och det finns även vita. Skinnen är stora, glansiga och silkiga med mycket fina lockar. De flesta är vegetabiliskt beredda med Taraträdets böna som garvämne men det finns också  tvättbara skinn.

Längden på lockarna är 3.5 cm. Lammskinnen är lämpliga att ha i soffan eller fåtöljen eller för babyn att ligga på. Skinnen är hållbara och tål att användas. Silkigheten och glansen gör att smuts inte fastnar så lätt. Välj mellan ekologiska vegetabiliskt beredda skinn och tvättbara skinn. Det finns även några oklippta mattskinn och stora tackskinn i vitt eller grått.

Den som är intresserad kan få bilder med uppgifter om storlek och pris på de enskilda skinnen skickade via e-mail. Skickar gärna skinnen med post – det går snabbt och smidigt.  Välkomna att kontakta oss eller på e-mail adressen info@kambogard.se  om du är intresserad av bilder eller vill komma och titta eller bara få information om priser m m.

Grå lammskinn från Gotlandsfår

P1000033-001

P1000042-001
Vegetabiliskt garvade lammskinn av gotlandsfår
DSC_0846
Oklippt lammskinn av gotlandsfår

Vita lockiga lammskinn från Leicesterfår

De vita skinnen finns i två beredningsvarianter: Tvättbara och vegetabiliskt beredda. De vegetabiliskt beredda har en naturvit färg både på pälsen och lädersidan medan de tvättbara är mera ”kritvita” i pälsen med ljust grå lädersida.

DSC_0910
Vegetabiliskt garvat lammskinn av leicesterfår

Det ekologiska lammskinnet är vegetabiliskt garvat  med bönor från taraträdet som garvämne. Skinnet får en gräddvit nyans. Läs mer om vegetabiliskt garvade skinn längre ner på sidan.

DSC_0882
Oklippt lammskinn av leicesterfår

DSC_0877

20150205_121948
Tvättbara vita lammskinn av leicesterfår.

DSC_0043

DSC_0004

20150205_122857

20150203_122340

Lammskinnen paketeras i kartong och skickas med post.

 Vegetabiliskt garvade skinn – Ekologiska lammskinn

DSC_0151

De vegetabiliskt garvade skinnen är garvade med Taraträdets bönor som har malts ner till ett fint pulver. Det ger ett lammskinn som är helt biologiskt nedbrytbart. De får en mjuk cremefärg på lädret. Färgen kommer från Tarabönan som man använder att garva med. De gula nyanser som naturligt finns i ullen från ullfettet (lanolinet) förstärks av Tarabönan och därför har vegetabilgarvade skinn en mer gräddvit nyans än de kromgarvade tvättbara vita skinnen.  Vegetabilgarvade skinn är inte tvättbara i maskin men fläckar i pälsen tas lätt bort med lite vatten och schampo.

Tvättbara skinn

För dig som gärna vill kunna tvätta dina skinn finns detta beredningsalternativ.

Pälsklippta lammskinn

Skinnen har en ullängd på 1,8 cm. Locken är fast och glansig. Användningsområdet kan vara hantverk, beklädnad, inredning, möbler, kuddar, vantar etc.

Plädklippta lammskinn

Skinnen har en ullängd på 3,5 cm. Locken är något större. Silkeslen och glansig. Skinnen får ett annat användningsområde till exempel i favorit fåtöljen, soffan, pulkan, barnvagnen eller bara som matta. Dessa skinn säljs mycket som babyskinn, är även en populär dop och bröllopsgåva.

Mattskinn

Skinnen är oklippta och har en ullängd på 8-10 cm. Finns bara ett fåtal varje säsong. Mattberedning innebär att skinnet inte klipps under beredningen utan behåller sin fulla hårlängd. Dessa skinn varken kardas eller klipps i beredningen vilket gör att kraven på råvaran till mattberedning är mycket höga.

Fårskinn

Skinnen är från de äldre djuren. Varje skinn är unikt, antingen är de helt vita eller har vackra mönsterbildningar som skiftar i olika färgnyanser av grått . En del med ål och ljusa speglar. Bereds med den hårlängd de har vid slakt det vill säga 3,5-6 cm.

Hur vårdar man får- och lammskinnen bäst?

Det bästa sättet att hålla dina lammskinn (och yllekläder) fina är att hänga ut dem en fuktig dag. Ullen öppnar sina celler och släpper ut gammal luft och tar in ny. På så vis stöts även smutsen av hårstråna.

Skaka skinnet eller plagget när du tar in det så återkommer lystern och smutsen flyger av. Det är denna luftväxling i hårstråna som gör att det luktar ull när ylle blir fuktigt.

Man kan också lägga ut skinnen i ”kall torr” snö och gärna se till att det kommer in snö i ullen. Efter ett par timmar är det bara att skaka och ta in.

Vegetabiliskt garvade skinn

  • Skaka och vädra skinnet med jämna mellanrum
  • Fläckar på lädersidan borstas bort med en rågummiborste
  • Smuts i ullen borstas bort med en lätt fuktad rotborste
  • Vid hårdare nedsmutsning vänd dig till t ex Donnia Skinn för rengöring

Tvättbara skinn

  • Skaka och vädra skinnet
  • Skölj eller torka av mindre fläckar
  • Vid kraftigare nedsmutsning tvätta antingen i maskin 30° ulltvätt eller för hand. Använd 1 msk flytande hårschampo eller 1 dl Lactacyd flytande tvål. Plan- eller hängtorka. Sträck ut under torkningen för att behålla formen och smidigheten. Tvätta bara skinnet om du behöver. Lädret blir något uttorkat. Stark värme från exempelvis värmefläkt förstör lädret.