Uppfödning

Det är stor skillnad på köttets smak hos djur som föds upp på naturligt bete jämfört med smaken på kött där djuret äter industriproducerat foder.

Genom att låta djuren äta mer gräs och mindre kraftfoder och säd är det möjligt att öka köttets fettkvalitet. Naturligt bete som gräs är till exempel rikt på omega 3-fettsyror medan fettet i säd bara innehåller liten mängd av detta fett. I säden finns däremot mer av de mindre nyttiga omega 6-fettsyrorna.

Kastrerade handjur av nöt förbättrar både smak och mörhet

En kastrerad ungtjur ger ett mörare och mer smakrikt kött. Genom att kastrera handjuren när de är små, undviker man risken för att köttet blir för magert och därav segt, hårt och smaklöst.

En stut, en kastrerad tjur växer långsammare, får mer fett och marmorering. Köttet från stuten blir både mörare och godare.

Väljer du rätt kött får du godare smak på maten och undviker de dåliga smakerna från massproducerat kött.

Den slutliga köttprodukten med dess karaktäristiska köttarom, saftighet och färg skapas till viss del efter tillagningen. Därför är kockens kunskaper viktiga när det gäller att planera menyn med smak och färgkombinationer, välja rätt råvara, lagra och hantera det, välja tillagningsmetod, tillaga och servera köttet.