Det Svenska Leicesterfåret är ett mycket trevligt och lätthanterligt snabbväxande medeltungt kött- och pälsfår. Det har en vit, glänsande och lockig päls som ger fantastiska skinn och en ull som är eftertraktad av spinnerier för att den ger ett vackert garn.

Leicesterfåren kom till oss hösten 2012. Vi har blivit mycket förtjusta i dessa som vi tycker lugna men ändå observanta får. De är lagom tama, rymmer inte och är lätta att fösa i fållor och hantera.

Läs mer om leicesterfåret på Svenska Leicester- fårföreningens hemsida http://www.leicesterfarforeningen.se/

Avel

Hösten 2012 köpte vi 18 tacklamm och en bagge från två välmeriterade KRAV-anslutna besättningar (Grävelsta och Udden). Vi fick fina avelsdjur med höga mönstringspoäng. Besättningen har växt och vi har för närvarande ca 70 leicestertackor (och ca 200 gotlandstackor).

Våren 2013 föddes de första lammen efter baggen Udden. Vi fick 13 tacklamm och 10 bagglamm. Alla tacklamm fick goda mönstringspoäng och sparades som livlamm. Av bagglammen riksbedömdes 2 st med resultatet helhet 4. Baggen med helhet 4 för päls, Kambo Gunnar, fick också en bedömning för kropp utöver det vanliga. Poängen blev 9 (framparti), 9 (rygg och bål), 9 (kors och lår). Helhet R+. Han gick kvar hos oss och fick betäcka ett fåtal tackor som han inte var släkt med.

Hösten 2013 inköptes avelsbaggen Hamlegårdens Silke. Han riksbedömdes vid samma tillfälle som vår egen ungbagge och fick också han helhet 4 för päls. Han har som namnet säger en hög silkighet i pälsen. Den har han nedärvt till sina avkommor. Hans son Kambo Ivar är far till lammet vars skinn fick 1sta pris på år 2019 års skinnpremiering av vita skinn i Tranås.

Vi har senare köpt in ett fåtal baggar och också använt våra egna. Under flera år har Kambobaggarna legat i topp (baggar vi köpt in och egna uppfödningar) på Elitlamms topplista för leicesterbaggar.

1-DSC_0685
Kambo Anton
1-P1030038
Kambo Anton

Den höga kvalitén märks också i praktiken. På Mälardalens baggauktion 2017 fick baggen Kambo Anton HK Scans pris för bästa kropp samtidigt som han ropades in för det högsta priset för en leicesterbagge någonsin.

Till  skinnpremieringen  i Tranås 2019 skickade vi in två vita skinn. Dessa kom 3 och 4 bland alla vita skinn. Far till lammet som gav 1sta pris kom från vår besättning. (Nr 2 var ett blandrasskinn – alltså inte ren leicester).

Till skinnpremieringen i Tranås 2021 skickade vi in ett leicesterskinn . För det skinnet fick vi placeringen ”Bästa renrasiga Leicester Pläd”. Vårt skinn kom 2:a bland vita plädskinn. Första placeringen fick ett blandasskinn.

Till salu

Vi har ofta avelsdjur med fin bedömning och höga avelsvärden till salu. Vi har en god hälso- och parasitstatus och en hälsodeklaration medföljer alltid vid köp av avelsdjur.  Kontakta oss om du vill köpa avelsdjur med goda pälsegenskaper och bra kroppsform E-mail: info@kambogard.se mobil: 070-7401405.