Fåren

Vi har i nuläget 90 leicestertackor, 104 gotlandstackor och några baggar. Besättningen är en avelsbesättning med riksbedömda och mönstrade (mönstrade = bedömda på gården av kunnig domare) avelsdjur. Vi är medlemmar i fåravelsförbundet, elitlamm och svenska djurhälsovårdens fårhälsoprogram. Våra får har MV3 status och är certifierat fotrötefria. Besättningen är också ansluten till KRAV.

 

Leicesterfår

Det svenska leicesterfåret är ett mycket trevligt och lätthanterligt medeltungt kött- och pälsfår. Det har en vit, glänsande och lockig päls som ger fantastiska skinn och en ull som är eftertraktad av spinnerier för att den ger ett vackert garn. Läs mer om leicesterfåret på Svenska Leicester- fårföreningens hemsida http://www.leicesterfarforeningen.se/

leicesterfår

 leicester2 leicester3

 

Gotlandsfår

Våra Gotlandsfår kom till oss hösten 2013. De är livligare än Leicesterfåren – klipska, tillgivna och underbara…

Gotlandsfåret är ett svenskt, unikt lantrasfår, tidigare kallat för Pälsfår och nära besläktat med Gutefåret. Fåret har sitt ursprung i det gamla gotländska utegångsfåret med anor i vikingatid. Gotlandsfåret har goda modersegenskaper och ger bra slaktlamm. Efterfrågade på skinn och ullprodukter är större än tillgången. Köttet anses mört, magert och välsmakande. Skinn och ull används till hantverk och inredningsindustrin. Fårrasen är utmärkta betesdjur De har en vacker lockig och silkig glänsande päls i olika grå nyanser från ljusaste silverfärgat till nästan svart. Huvud och ben är svarta. Utöver att gotlandsfåren ger fina pälsskinn ger de också ett mjukt och glansigt garn .Läs mer om gotlandsfåret på gotlandsfårföreningens hemsida http://www.silverlock.se/

DSC_0203
Gotlandsfår

 

Nötkreatur

Våra nötkreatur köps in som kalvar från två utvalda ekologiska mjölkgårdar med mycket god djurhållning: Svista Gård strax norr om Uppsala och Säby Gård i Järna. Vi hämtar kalvarna ca 5 st varje gång med hästtransport. Då har de fått komjölk i 3 månader. De är avvanda och kan börja äta gräs eller ensilage. Ibland får de också lite ekologiska åkerbönor för att klara onställningen bra. Kalvarna är av rasen SRB – Svensk röd och vit boskap. De kastreras och avhornas (av veterinär) som små för att de senare obehindrat skall kunna vistas på beten under sommarhalvåret. Ifall kalvarna skulle födas upp som tjurar fick de inte gå på bete alls och detta är inget alternativ för oss. Dessutom ger stutar, som de kastrerade tjurarna kallas, ett mycket mörare kött än tjurar. SRB-stutarna har ett trevligt lynne. Hos mjölkraser har dåligt lynne avlats bort för att djuren skall vara lätthanterliga som mjölkkor.

nötkreatur

 

Islandshästar

Vi har också haft islandshästuppfödning på Kavelbro och Kambo åren 1993-2013 . Alla hästar är nu sålda men de finns kvar i våra hjärtan och naturligtvis på bild.

islandshastar

 

Övriga djur

 

sunny
Vår älskade storpudel Sunny 9 år

 

 

Tasse 13 år

 

 

Måsse 13 år

 

 

Tuffe 13 år. Skicklig sorkjägare som hatar regn. Springer fort hem vid minsta droppe. På bilden har han drabbats av ett skyfall.

 

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Morrhild 14 år

 

 

1-P1000969-003
”Vadå råttjägare? Kallt ute – finns väl Anticimex…”