Aktuella förvaringsföreskrifter hämtade från Svenskt Kötts hemsida:

 

Hållbarhet

Kött håller sig upp till ett år i frysen, beroende på vilket djurslag och styckningsdel det är. Lagringstid i frys -18˚:

  • Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader
  • Nötkött: 8-12 månader
  • Lammkött: 6-12 månader beroende på fetthalt
  • Innanmat: 3 månader
  • Charkuterier: 1-2 månader

 

Frys in och tina snabbt

När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.

Skriv datum och innehåll på förpackningarna. I frysen förändras utseendet på maten och det kan vara svårt att identifiera innehållet bakom plasten.

Det bästa sättet att tina fryst köttfärs eller en styckningsdetalj är att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt. Tina inte köttet i rumstemperatur för då blir det rumsvarmt på ytan innan kärnan är tinad. I det rumstempererade ytskiktet får bakterierna chans att föröka sig.

Om man tinar köttet i kylen hämmas bakterietillväxten men det bildas stora iskristaller som trasar sönder cellerna i råvaran. Det får till följd att köttet tappar vätska och riskerar att bli torrt vid tillagning.